Може ли токсичен гас и запалив гас да се детектираат истовремено?

2021-07-02

Треба да знаеме која е разликата помеѓу овие два гасови.Запалив гасзначи дека може подеднакво да се меша со воздух или кислород во одреден опсег на концентрација за да се формира претходно измешан гас. Explе експлодира кога ќе наидете на извор на пожар, а голема количина на енергија ќе се ослободи за време на процесот на согорување на гасот.
Токсичниот гас, како што подразбира и името, е гас штетен за човечкото тело и може да предизвика труење. Може ли токсичен гас изапалив гасда бидат тестирани во исто време? Кога овие два гаса се комбинираат, тие се двоен гас, што е и запалив и токсичен. Во овој случај, разликата е во тоа што се користи принципот на откривање на каталитичко согорување за мерење на запалив гас и се мери долната граница на експлозија. Токсичен користи електрохемиски принципи, кои го мерат односот концентрација-волумен. Реакцијата е брза, а откривањето е попрецизно. Се разбира, цената е повисока.


Секако дека е можно. Државата предвидува дека двојните гасови треба да се откријат дека се токсични, така што при откривање на овие два гасови во исто време, доволно е да се одреди главниот принцип на откривање на детекторот за гас.